Składniki
- świeży, tzw. wiejski kurczak
- szczypta soli
- olej do posmarowania folii
Farsz
- 1/2 szklanki surowych białek
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki lub kompozycja)
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Umytego, obsuszonego, pozbawionego szyjki i końcówek skrzydeł kurczaka nacieramy wewnątrz i z zewnątrz solą, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy farsz: białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na bardzo ścisłą pianę, dodajemy tartą bułkę, roztopione, chłodne masło, gałkę muszkatołową, zieleninę i, gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Przygotowanego kurczaka nadziewamy farszem, spinamy szpadkami, związujemy razem nóżki, układamy na posmarowanej olejem grubej folii aluminiowej. Przygotowujemy ?pakiecik”. Dwa dłuższe brzegi zawijamy kilkakrotnie na wierzchu, w podobny sposób zawijamy dwa przeciwległe końce folii. ?Pakiecik” układamy na blasze do pieczenia, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez ok. 40 min w temp. 200°C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu z piekarnika i rozpakowaniu ?pakiecika” dzielimy mięso na porcje, podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z sezonową surówką.
Zapowiada się smakowicie, chętnie dzisiaj sobie przyrządze na obiad.