Składniki
- ok. 2 kg kury
- pół świeżego ananasa
- mały słoiczek majonezu
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- łyżeczka cukru
- listki sałaty
- sól
Przygotowanie
1,5 I wody zagotować z 10 dag soli i ostudzić.
Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i włożyć do solanki na 2 dni.
Od czasu do czasu przewracać, żeby wszystkie kawałki jednakowo się zasoliły.
W przewidzianym terminie wyjąć porcje kury i ugotować w małej ilości wody.
Ściągnąć skórkę i mięso podzielić na mniejsze kawałki.
Majonez wymieszać ze śmietanką i z cukrem, dodać pokrajany w drobną kostkę ananas.
Salaterkę lub półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na nich ułożyć kawałki kury, polać przygotowanym sosem.
Podawać z gorącymi, pieczonymi ziemniakami na słodko.