Kura z ananasem

Składniki

  • ok. 2 kg kury
  • pół świeżego ananasa
  • mały słoiczek majonezu
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka cukru
  • listki sałaty
  • sól

Przygotowanie

1,5 I wody zagotować z 10 dag soli i ostudzić.

Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i włożyć do solanki na 2 dni.

Od czasu do czasu przewracać, żeby wszystkie kawałki jednakowo się zasoliły.

W przewidzianym terminie wyjąć porcje kury i ugotować w małej ilości wody.

Ściągnąć skórkę i mięso podzielić na mniejsze kawałki.

Majonez wymieszać ze śmietanką i z cukrem, dodać pokrajany w drobną kostkę ananas.

Salaterkę lub półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na nich ułożyć kawałki kury, polać przygotowanym sosem.

Podawać z gorącymi, pieczonymi ziemniakami na słodko.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *