Kura po palestyńsku

Składniki

  • kura (ok. 1,8 kg)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • po 1/4 łyżeczki startego rozmarynu i mielonych nasion kolendry
  • po szczypcie kurkumy i startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Farsz:

  • 8-9 bananów
  • 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie

Łyżkę soku z cytryny mieszamy z rozmarynem, kolendrą, kurkumą i gałką. Nacieramy tym dokładnie wewnątrz i z zewnątrz umytą i osuszona kurę, owijamy folią, wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy z miodem. Obrane banany kroimy w plasterki, polewamy sokiem, mieszamy z posiekanymi orzechami. Nadziewamy kurę, zaszywamy i układamy w wysmarowanej masłem brytfannie. Polewamy stopionym masłem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, skrapiając winem i wodą. a później polewając wytworzonym sosem. Po podzieleniu na porcje podajemy z kuskusem lub ryżem i sałatą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *