Kulki mięsne w kapuście

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 torebki ryżu
  • vegeta
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę poszatkować, lekko obsmażyć na oleju wrzucić do garnka i zalać wodą.

Dusić około 45 minut.

Dodać do kapusty kostkę rosołową.

Mięso mielone posolić, popieprzyć, zrobić z niego małe kuleczki wielkości mandarynek obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

Po obsmażeniu wrzucić razem z tłuszczem do duszącej się kapusty.

Dodać 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, doprawić vegetą, pieprzem według uznania.

Na sam koniec dodać lampkę wina czerwonego i poczekać, aż lekko wyparuje.

Ryż ugotować, wyłożyć na talerz i na wierzch dać duszoną kapustę z mięsem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *