Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1/2 główki kapusty
- 1 kostka rosołowa
- 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
- 2 torebki ryżu
- vegeta
- olej
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę poszatkować, lekko obsmażyć na oleju wrzucić do garnka i zalać wodą.
Dusić około 45 minut.
Dodać do kapusty kostkę rosołową.
Mięso mielone posolić, popieprzyć, zrobić z niego małe kuleczki wielkości mandarynek obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
Po obsmażeniu wrzucić razem z tłuszczem do duszącej się kapusty.
Dodać 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, doprawić vegetą, pieprzem według uznania.
Na sam koniec dodać lampkę wina czerwonego i poczekać, aż lekko wyparuje.
Ryż ugotować, wyłożyć na talerz i na wierzch dać duszoną kapustę z mięsem.