Królik ze śliwkami

Składniki

(3 porcje)

  • 1 królik (1,5 kg), pokrojony na kawałki
  • 750 g śliwek (bez pestek)
  • 1 1/2 szklanki sherry
  • 3 duże marchewki (pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 średnia cebula (pokrojona w grubą kostkę)
  • 80 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie

W dużym garnku lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej i połowę masła.

Przyrumienić królika, po czym wyjąć.

Zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Do garnka włożyć marchew i cebulę, podsmażyć.

Dodać śliwki i sherry, z powrotem włożyć królika do garnka.

Posypać przyprawami.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 minut.

Wyjąć królika, zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Zmieszać pozostałe masło z mąką.

Dodawać powoli do garnka ciągle mieszając.

Wolno podgotować do zagęszczenia.

Polać mięso przed podaniem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *