Składniki
(3 porcje)
- 1 królik (1,5 kg), pokrojony na kawałki
- 750 g śliwek (bez pestek)
- 1 1/2 szklanki sherry
- 3 duże marchewki (pokrojone w grubą kostkę)
- 1 średnia cebula (pokrojona w grubą kostkę)
- 80 g masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej i połowę masła.
Przyrumienić królika, po czym wyjąć.
Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Do garnka włożyć marchew i cebulę, podsmażyć.
Dodać śliwki i sherry, z powrotem włożyć królika do garnka.
Posypać przyprawami.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 minut.
Wyjąć królika, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Zmieszać pozostałe masło z mąką.
Dodawać powoli do garnka ciągle mieszając.
Wolno podgotować do zagęszczenia.
Polać mięso przed podaniem.