Królik w śmietanie

Składniki

  • comber i udka z 1 królika
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól do smaku
  • 0,5 szklanki wody

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 2 cebule
  • 0,25 szklanki octu 6-procentowego
  • 7-10 ziaren pieprzu
  • 7-10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki

Przygotowanie

Na 1-2 dni przed przyrządzeniem królika zrobić zalewę.

Obłożyć mięso plastrami cebuli.

Umieścić w zalewie i postawić w chłodzie.

Tuż przed pieczeniem wyjąć mięso z zalewy.

Osuszyć w ściereczce, natrzeć solą i oprószyć mąką.

Obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wlać wodę, zamknąć szybkowar.

Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować.

Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *