Składniki
- comber i udka z 1 królika
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- sól do smaku
- 0,5 szklanki wody
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 2 cebule
- 0,25 szklanki octu 6-procentowego
- 7-10 ziaren pieprzu
- 7-10 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
Przygotowanie
Na 1-2 dni przed przyrządzeniem królika zrobić zalewę.
Obłożyć mięso plastrami cebuli.
Umieścić w zalewie i postawić w chłodzie.
Tuż przed pieczeniem wyjąć mięso z zalewy.
Osuszyć w ściereczce, natrzeć solą i oprószyć mąką.
Obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.