Składniki
- 1 sprawiony duży królik o wadze około 2,5 kg
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka mąki
Marynata:
- pieprz czarny ziarnisty
- owoce jałowca
- 1 duża, pokrojona w plastry cebula
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- włoszczyzna
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Stałe składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut pod koniec gotowania dodać ocet, schłodzić.
Oczyszczonego, skruszałego królika włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia, zalać marynatą.
Odstawić go w chłodne miejsce na 2 dni, obracając go co 12 godzin.
Po zamarynowaniu podzielić królika na porcje.
Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfance, obłożyć kawałkami masła, przykryć.
Królika włożyć na godzinę do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Od czasu do czasu polać królika wytwarzającym się sosem.
Gdy mięso jest już gotowe dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
Najlepiej smakuje z kopytkami.