Składniki
(6 porcji)
- 1 królik (1,5 kg)
- 450 g pomidorów (bez nasion, obranych i pokrojonych)
- 115 g pieczarek
- 115 g boczku (pokrojonego w kostkę)
- 2 zielone papryki (pokrojone w kostkę)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 1/2 łyżki olej
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
Pokroić królika na porcje.
W dużym rondlu rozgrzać masło i olej.
Dodać boczek i przyrumienić.
Przełożyć boczek do brytfanny.
W rondlu przyrumienić królika.
Przełożyć go do brytfanny.
Na oleju poddusić warzywa.
Odsączyć i przełożyć do brytfanny.
Wyłożyć pomidory na królika.
Posypać ziołami i posmarować musztardą.
Piec przez 1 1/4 – 1 1/2 godziny.