Królik po prowansalsku

Składniki

(6 porcji)

  • 1 królik (1,5 kg)
  • 450 g pomidorów (bez nasion, obranych i pokrojonych)
  • 115 g pieczarek
  • 115 g boczku (pokrojonego w kostkę)
  • 2 zielone papryki (pokrojone w kostkę)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 1/2  łyżki olej

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 160°C.

Pokroić królika na porcje.

W dużym rondlu rozgrzać masło i olej.

Dodać boczek i przyrumienić.

Przełożyć boczek do brytfanny.

W rondlu przyrumienić królika.

Przełożyć go do brytfanny.

Na oleju poddusić warzywa.

Odsączyć i przełożyć do brytfanny.

Wyłożyć pomidory na królika.

Posypać ziołami i posmarować musztardą.

Piec przez 1 1/4 – 1 1/2 godziny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *