Składniki
- 1 kg królika
- 4 jabłka winne
- 2 szklanki wina jabłecznego (lub zastępczo tyleż kompotu z antonówek)
- 1 kieliszek koniaku
- 3 cebule
- 6 dag masła
- 1 łyżka śmietanki
- 1 łyżeczka mocnej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Posmarować mięso królika (najlepiej comber) musztardą i obrumienić w szybkowarze na maśle.
Wlać koniak i wino, wrzucić oczyszczone i pokrojone cebule, posolić i popieprzyć.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
W tym czasie oczyścić jabłka z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i udusić na maśle.
Po otwarciu szybkowaru doprawić powstały sos śmietanką.
Podawać królika obłożonego uduszonymi jabłkami.