Królik po normandzku

Składniki

  • 1 kg królika
  • 4 jabłka winne
  • 2 szklanki wina jabłecznego (lub zastępczo tyleż kompotu z antonówek)
  • 1 kieliszek koniaku
  • 3 cebule
  • 6 dag masła
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 łyżeczka mocnej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Posmarować mięso królika (najlepiej comber) musztardą i obrumienić w szybkowarze na maśle.

Wlać koniak i wino, wrzucić oczyszczone i pokrojone cebule, posolić i popieprzyć.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

W tym czasie oczyścić jabłka z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i udusić na maśle.

Po otwarciu szybkowaru doprawić powstały sos śmietanką.

Podawać królika obłożonego uduszonymi jabłkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *