Królik po francusku

Składniki

  • comber i udka z królika
  • 10 dag słoniny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól do smaku

Przygotowanie

Na 2 dni przed pieczeniem posmarować mięso królika olejem.

Obłożyć plasterkami cebuli, pietruszki i selera oraz posiekanym czosnkiem.

Po tym czasie naszpikować mięso słoniną, natrzeć solą i oprószyć mąką.

Obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu.

Wlać wino i zamknąć szybkowar.

Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *