Składniki
- comber i uda królika
- 5 dag zmrożonej słoniny
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- mielony biały pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
Przygotowanie
Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oproszonymi białym pieprzem. Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp. 160°C piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą, podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć). Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.