Królik duszony w cebuli

Składniki

  • comber i uda królika
  • 5 dag zmrożonej słoniny
  • 2 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • mielony biały pieprz
  • oliwa
  • 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)

Przygotowanie

Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oproszonymi białym pieprzem. Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp. 160°C piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą, podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć). Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *