Kresowy kurczak rozmarynowy

Składniki

  • 1 średni kurczak
  • 3 listki świeżych lub 1 łyżka suszonych listków rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • sól

Przygotowanie

Rozmaryn drobniutko posiekać (suszony pokruszyć).

Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i rozmary­nem.

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Kurczaka ułożyć w brytfannie (można tak­że wykorzystać rękaw foliowy), okładając wiórkami zimnego tłuszczu.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec w za­leżności od wagi kurczaka (1 kg – 1 godzi­nę, 1 1/2 kg – 1 1/2 godziny).

Jeśli nie korzys­tamy z rękawa foliowego, kurczaka należy od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *