Składniki
- 1 średni kurczak
- 3 listki świeżych lub 1 łyżka suszonych listków rozmarynu
- 3 łyżki oliwy lub margaryny
- sok z 1 cytryny
- sól
Przygotowanie
Rozmaryn drobniutko posiekać (suszony pokruszyć).
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i rozmarynem.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Kurczaka ułożyć w brytfannie (można także wykorzystać rękaw foliowy), okładając wiórkami zimnego tłuszczu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec w zależności od wagi kurczaka (1 kg – 1 godzinę, 1 1/2 kg – 1 1/2 godziny).
Jeśli nie korzystamy z rękawa foliowego, kurczaka należy od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.