Składniki
- 20 dag bryndzy
- 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej piersi z indyka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mleka
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha)
- sól
Przygotowanie
Bryndzę rozetrzeć z mlekiem na krem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać bryndzę z mlekiem i jajko.
Wyrobić na jednolitą masę.
Cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić jak domowy makaron.
Zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski, a gdy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową i dobrze odsączyć.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Polać kluski i obficie posypać posiekaną zieleniną.