Krajanka bukowińska

Składniki

  • 20 dag bryndzy
  • 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej piersi z indyka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha)
  • sól

Przygotowanie

Bryndzę rozetrzeć z mlekiem na krem.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać bryn­dzę z mlekiem i jajko.

Wyrobić na jednolitą masę.

Cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić jak domowy makaron.

Za­gotować wodę, osolić i wrzucić kluski, a gdy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową i dobrze odsączyć.

Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu.

Polać kluski i obficie posypać posiekaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *