Kotlety wieprzowe z sosem paprykowym

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub ze schabu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos paprykowy:

  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 strąka świeżej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kotlety rozbić tłuczkiem, posypać solą, papryką i pieprzem, a po rozgrzaniu oliwy (oleju) i masła usmażyć na średnim ogniu (po 3-4 min z każdej strony), przełożyć na półmisek i trzymać w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).

Na patelnię wlać bulion, dodać pokrojoną paprykę oraz śmietankę, doprowadzić do wrzenia, mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Sos trzymać na małym ogniu 2-3 min. Kotlety wyjąć z piekarnika, polać sosem, podawać natychmiast.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *