Kotlety w soku pomarańczowym z tymiankiem

Składniki

  • 6 kotletów z łopatki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2  łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Okroić kotlety z tłuszczu.

Zmieszać tymianek, otartą skórkę i sok pomarańczowy.

Zaprawą tą zalać kotlety i marynować przez godzinę.

Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

Wyjąć kotlety, a zaprawę zachować.

W rondlu rozgrzać olej i przyrumienić na nim kotlety.

Przełożyć je do brytfanny.

Polać zaprawą pomarańczową.

Przyprawić solą i pieprzem.

Piec pod przykryciem przez 20 minut.

Odkryć i piec jeszcze 5 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *