Składniki
- 8 kotletów o grubości 2,5 cm
- 115 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1/4 szklanki sherry
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Okroić kotlety z tłuszczu.
Podsmażyć na patelni w oleju.
Przyrumienić każdą stronę.
Przełożyć do dużego rondla.
Na patelnię wyłożyć pieczarki i podsmażyć do zmięknięcia.
Oprószyć mąką i smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać śmietanę, sherry i przyprawy.
Wymieszać i podgotować na małym ogniu przez 5 minut.
Sosem tym polać kotlety.
Piec przez 30 minut.
Podawać z pilawem z ryżu.