Kotlety w pieczarkach ze śmietaną

Składniki

  • 8 kotletów o grubości 2,5 cm
  • 115 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki sherry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2  łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

Okroić kotlety z tłuszczu.

Podsmażyć na patelni w oleju.

Przyrumienić każdą stronę.

Przełożyć do dużego rondla.

Na patelnię wyłożyć pieczarki i podsmażyć do zmięknięcia.

Oprószyć mąką i smażyć jeszcze 2 minuty.

Dodać śmietanę, sherry i przyprawy.

Wymieszać i podgotować na małym ogniu przez 5 minut.

Sosem tym polać kotlety.

Piec przez 30 minut.

Podawać z pilawem z ryżu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *