Składniki
- 35 dag płatków ryżowych lub owsianych
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego (wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową, uprzednio zalaną gorącym esencjonalnym rosołem z kostki, a po napęcznieniu odciśniętą)
- 1 szklanka wody curry
- szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
- 2?3 cebule
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra, koperek, szczypiorek)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)
Przygotowanie
Wodę zagotować ze szczyptą curry i przyprawy warzywnej.
Płatki zmielić i zalać wodą z przyprawami, dobrze wymieszać, ostudzić i wyrobić jednolite ciasto.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso i, mieszając, smażyć 5 minut na małym ogniu.
Dodać umyte rodzynki, posiekaną zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem – masa powinna być pikantna.
Ciasto i farsz podzielić na osiem części.
Z każdej części ciasta uformować placuszek, kłaść na nim porcje nadzienia i formować podłużny kotlecik.
Smażyć na złoty kolor najlepiej w głębokim tłuszczu.
Podawać z dodatkiem ryżu na sypko ugotowanego w wodzie z dodatkiem grzybowej kostki rosołowej albo z puree ziemniaczanym z dużym dodatkiem posiekanej zieleniny.