Kotlety pomorskie

Składniki

  • 35 dag płatków ryżowych lub owsianych
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego (wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową, uprzednio zalaną gorącym esencjonalnym rosołem z kostki, a po napęcznieniu odciśniętą)
  • 1 szklanka wody curry
  • szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
  • 2?3 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra, koperek, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)

Przygotowanie

Wodę zagotować ze szczyptą curry i przyprawy warzywnej.

Płatki zmielić i zalać wodą z przyprawami, dobrze wy­mieszać, ostudzić i wyrobić jednolite ciasto.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso i, mieszając, smażyć 5 minut na małym ogniu.

Dodać umyte rodzynki, posiekaną zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem – masa powinna być pikantna.

Ciasto i farsz po­dzielić na osiem części.

Z każdej części ciasta uformować placuszek, kłaść na nim porcje nadzienia i formować podłużny kot­lecik.

Smażyć na złoty kolor najlepiej w głębokim tłuszczu.

Podawać z dodatkiem ryżu na sypko ugotowanego w wodzie z do­datkiem grzybowej kostki rosołowej albo z puree ziemniaczanym z dużym dodatkiem posiekanej zieleniny.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *