Kotlety perskie

Składniki

  • 70 dag baraniny bez kości (comber lub udziec)
  • 4 łyżeczki pasty sardelowej lub 2 filety ze śledzi korzennych
  • 8 listków zielonej mięty
  • duży mięsisty pomidor
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oczyszczone z tłuszczu i żył mięso umyć, osuszyć, pokroić na cztery grube kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Czosnek utrzeć z pieprzem. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cztery grube plastry. Filety śledziowe drobno pokroić. Każdy kotlet nadkroić wzdłuż, tak aby powstała kieszeń. Posmarować ją roztartym czosnkiem i pastą sardelową (lub posiekanym śledziem), włożyć po plastrze pomidora, po dwa listki zielonej mięty, spiąć wykałaczką, lekko oprószyć pieprzem i solą, usmażyć z obu stron na silnie rozgrzanym oleju, dodać masło i chwilę trzymać na małym ogniu.

Podawać z ugotowaną białą fasolą lub fasolowym piure.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *