Składniki
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego
- 1 duża łyżka margaryny
- 2 łyżki śmietanki
- 2 płaskie łyżki tartej bułki
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
- mąka lub tarta bułka do panierowania
Przygotowanie
Margarynę stopić, dodać do mięsa razem z mąką, tartą bułką, śmietanką i posiekaną zieleniną (jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać więcej tartej bułki).
Formować niewielkie kotleciki.
Obtaczać w mące lub tartej bułce i smażyć na złoty kolor – nie rumieniąc za bardzo.
Podawać najlepiej z frytkami.