Kotlety mokotowskie

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1 duża łyżka margaryny
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 płaskie łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sok z  1/2 cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka lub tarta bułka do panierowania

Przygotowanie

Margarynę stopić, dodać do mięsa razem z mąką, tartą bułką, śmietanką i posie­kaną zieleniną (jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać więcej tartej bułki).

Formować niewielkie kotleciki.

Obtaczać w mące lub tartej bułce i smażyć na złoty kolor – nie rumieniąc za bardzo.

Po­dawać najlepiej z frytkami.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *