Kotlety leszczyńskie

Składniki

  • 1 kg mięsa z piersi indyka
  • 1 duży strąk papryki (świeżej lub konserwowej)
  • 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w plasterki
  • 10 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanych pestek słonecznika
  • tarta bułka
  • suszone zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • sól

Przygotowanie

Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami.

Szynkę, ser i pap­rykę pokroić w cienkie paseczki.

Układać na mięsie i składać na połowę, spinając brzegi wykałaczką.

Maczać w lekko ubitym jajku i obtaczać w tartej bułce wymieszanej z sezamem.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *