Składniki
- 1 kg kotletów cielęcych
- 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny
- 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca
- łyżka masła
- cebula
- 1/2 średniej wielkości selera
- marchew
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- szklanka śmietany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
- 4 duże, winne jabłka
- sól
- pieprz
- majeranek
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Wytarte skropioną octem ściereczką mięso szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy soją, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc. Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych).
Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami puree i sezonową surówką.