Kotlety cielęce z jabłkami

Składniki

  • 1 kg kotletów cielęcych
  • 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny
  • 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca
  • łyżka masła
  • cebula
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • marchew
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • szklanka śmietany
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 4 duże, winne jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy soją, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc. Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych).

Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami puree i sezonową surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *