Kotlety cielęce w malinowym kremie

Składniki

  • 3 szklanki świeżych malin
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 6-180 g kotletów cielęcych
  • 1/4 szklanki pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki masła

Ryż:

  • 1 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 l soku jabłkowego
  • 3/4 szklanki posiekanych daktyli, bez pestek
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie

Zmiksować 2 1/2 szklanki malin. Maliny przecisnąć przez drobne sito do rondelka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić tak długo, aż ilość płynu zmniejszy się do objętości l/2 szklanki. Dodać śmietanę i wymieszać.

Dusić sok malinowy. W tym samym czasie kotlety cielęce obtoczyć w ziarnach pieprzu.

W dużym rondlu rozgrzać masło, smażyć kotlety.

Ułożyć kotlety na talerzach. Polać sosem, udekorować pozostałymi malinami. Podawać z ryżem.

Ryż: Ryż zagotować w soku jabłkowym. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić. Dusić tak długo, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

Dodać daktyle i migdały, wymieszać. Zaraz podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *