Składniki
- 3 szklanki świeżych malin
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 6-180 g kotletów cielęcych
- 1/4 szklanki pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki masła
Ryż:
- 1 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 l soku jabłkowego
- 3/4 szklanki posiekanych daktyli, bez pestek
- 1/2 szklanki prażonych migdałów, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie
Zmiksować 2 1/2 szklanki malin. Maliny przecisnąć przez drobne sito do rondelka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić tak długo, aż ilość płynu zmniejszy się do objętości l/2 szklanki. Dodać śmietanę i wymieszać.
Dusić sok malinowy. W tym samym czasie kotlety cielęce obtoczyć w ziarnach pieprzu.
W dużym rondlu rozgrzać masło, smażyć kotlety.
Ułożyć kotlety na talerzach. Polać sosem, udekorować pozostałymi malinami. Podawać z ryżem.
Ryż: Ryż zagotować w soku jabłkowym. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić. Dusić tak długo, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Dodać daktyle i migdały, wymieszać. Zaraz podawać.