Kotlet schabowy po gdańsku

Składniki

  • 40-50 dag schabowych kotletów bez kości
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (kolendra, estragon, natka pietruszki, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz cayenne lub mielona papryka
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce albo drobno posiekać.

Mięso pokroić w paseczki, natrzeć sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, warzywną przyprawą i pieprzem.

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

Śmietanę lekko ubić ze szczyptą przyprawy, dodać do mięsa i podgrzać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając przy tym do wrzenia.

Dodać zieleninę i dobrze wymieszać.

Podawać najlepiej z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *