Składniki
- 40-50 dag schabowych kotletów bez kości
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- garść posiekanej zieleniny (kolendra, estragon, natka pietruszki, szczypiorek)
- sól
- pieprz cayenne lub mielona papryka
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce albo drobno posiekać.
Mięso pokroić w paseczki, natrzeć sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, warzywną przyprawą i pieprzem.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
Śmietanę lekko ubić ze szczyptą przyprawy, dodać do mięsa i podgrzać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając przy tym do wrzenia.
Dodać zieleninę i dobrze wymieszać.
Podawać najlepiej z ryżem.