Kotleciki ziołowe

Składniki

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • jajo
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • mała czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • łyżeczka sosu sojowego
  • mieszanka świeżych ziół (liście bazylii, majeranek, seler, tymianek, natka pietruszki)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić na kawałki, zemleć, włożyć do dużej miski. Zioła przebrać, opłukać, osączyć, pokroić i wsypać do mięsa. Dodać jajo, pieprz, sól i łyżeczkę sosu sojowego, a potem drobno pokrojoną i zrumienioną na margarynie cebulę.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z masą mięsną. Formować długie kiełbaski lub płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Podawać z pieczywem i dużą ilością sałaty, ogórków lub pomidorów.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *