Składniki
- 50 dag wołowiny bez kości
- jajo
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
- mała czerstwa bułka
- pół szklanki mleka
- olej do smażenia
- łyżeczka sosu sojowego
- mieszanka świeżych ziół (liście bazylii, majeranek, seler, tymianek, natka pietruszki)
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić na kawałki, zemleć, włożyć do dużej miski. Zioła przebrać, opłukać, osączyć, pokroić i wsypać do mięsa. Dodać jajo, pieprz, sól i łyżeczkę sosu sojowego, a potem drobno pokrojoną i zrumienioną na margarynie cebulę.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z masą mięsną. Formować długie kiełbaski lub płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać z pieczywem i dużą ilością sałaty, ogórków lub pomidorów.