Koi Gung

Składniki

  • 1 kg krewetek
  • 6 cytryn
  • 6 limon
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane papryczki serrano
  • 4 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 łyżki grubej soli
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 ubite jajka
  • 1 szklanka ugotowanej mielonej wieprzowiny
  • 1 posiekana łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 główka sałaty
  • 1 wiązka kolendry
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w plasterki

Sos:

  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu tamaryndy (dostępne w sklepach z orientalnymi artykułami spożywczymi)
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu rybnego(dostępne w sklepach z orientalnymi artykułami spożywczymi)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka fasoli mung, prażonej, zmielonej na proszek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 1/2 łyżki gęstego mleczka kokosowego

Przygotowanie

Krewetki obrać z żyłek i skorupek.

Cytryny i limony przekroić na pół, wycisnąć sok. W dużym metalowym lub szklanym naczyniu wymieszać soki, imbir, czosnek, papryczki, szalotką, sól i pieprz. Dodać krewetki i marynować przez 2 godziny w lodówce. Odsączyć krewetki i zachować marynadę.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć jajka. Wystudzić i pokroić w paseczki.
W misce wymieszać wieprzowinę, trawę cytrynową, jajka i krewetki. Porozrywać liście sałaty i ułożyć na półmisku. Udekorować plasterkami ogórka i listkami kolendry. Polać sosem i podawać.

Sos: W rondelku wymieszać wszystkie składniki z 1/2 szklanki zachowanej marynady. Podgrzewać przez 3 minuty i polać krewetki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *