Kociołek mazowiecki

Składniki

  • 40 dag mięsa (indycze, wieprzowe) pokrojonego w dużą kostkę
  • 50 dag ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 1 średni seler
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki przesianej mąki pszennej
  • 1- 2 listki laurowe
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól

Przygotowanie

Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynaj­mniej na pół godziny.

Mięso obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłusz­czu.

Pozostałe warzywa (poza ziemniaka­mi) drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić 5 minut, stale mieszając – powinny zmięknąć.

Dodać przyrumienione mięso i zalać dwoma szklankami wody.

Wrzucić listek laurowy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu ziołowego.

Dusić na małym ogniu około 30 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do warzyw, podlewając wodą tak, aby ziemniaki były zaledwie przykryte.

Gotować do chwili, gdy ziem­niaki zmiękną, ale nie będą jeszcze roz­gotowane.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Wegetarianie mogą zastąpić mięso kost­ką sojową uprzednio ugotowaną w esen­cjonalnym rosole z kostki i dobrze odciś­niętą.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *