Składniki
- 40 dag mięsa (indycze, wieprzowe) pokrojonego w dużą kostkę
- 50 dag ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 por (tylko jasna część)
- 1 średni seler
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki przesianej mąki pszennej
- 1- 2 listki laurowe
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
Przygotowanie
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu.
Pozostałe warzywa (poza ziemniakami) drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić 5 minut, stale mieszając – powinny zmięknąć.
Dodać przyrumienione mięso i zalać dwoma szklankami wody.
Wrzucić listek laurowy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu ziołowego.
Dusić na małym ogniu około 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do warzyw, podlewając wodą tak, aby ziemniaki były zaledwie przykryte.
Gotować do chwili, gdy ziemniaki zmiękną, ale nie będą jeszcze rozgotowane.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Wegetarianie mogą zastąpić mięso kostką sojową uprzednio ugotowaną w esencjonalnym rosole z kostki i dobrze odciśniętą.