Kociołek beskidzki

Składniki

  • 40 dag (4 torebki) kaszy perłowej lub mazurskiej
  • 20 dag kiełbasy lub parówek
  • 20 dag pieczarek lub 4-5 grzybków suszonych
  • 1-2 kiszone ogórki
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek)
  • warzywna przyprawa typu vegeta lub przyprawa do zup w płynie
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Kaszę ugotować na sypko w wodzie z do­datkiem łyżeczki przyprawy.

Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką oliwy.

Ce­bulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozo­stałej oliwie.

Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny.

Odstawić na 10 minut, następnie dodać do cebuli i udusić (jeśli korzystamy z grzyb­ków suszonych, należy je uprzednio namo­czyć i ugotować w tej samej wodzie).

Kieł­basę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Dodać do pieczarek razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w kilku łyż­kach wody.

Dusić 5 minut, stale mieszając, wymieszać z kaszą oraz posiekaną zieleni­ną.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i posypać wiórkami zim­nej margaryny.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 30-40 minut.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *