Składniki
- 40 dag (4 torebki) kaszy perłowej lub mazurskiej
- 20 dag kiełbasy lub parówek
- 20 dag pieczarek lub 4-5 grzybków suszonych
- 1-2 kiszone ogórki
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 1 cebula
- 1/2 puszki koncentratu pomidorowego
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek)
- warzywna przyprawa typu vegeta lub przyprawa do zup w płynie
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy.
Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką oliwy.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie.
Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny.
Odstawić na 10 minut, następnie dodać do cebuli i udusić (jeśli korzystamy z grzybków suszonych, należy je uprzednio namoczyć i ugotować w tej samej wodzie).
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Dodać do pieczarek razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w kilku łyżkach wody.
Dusić 5 minut, stale mieszając, wymieszać z kaszą oraz posiekaną zieleniną.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i posypać wiórkami zimnej margaryny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 30-40 minut.