Knedelki sądeckie

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej łagodnej papryki
  • 1/2 opakowania (20-30 dag) mrożonej mieszanki warzywnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szałwia, tymianek, majeranek)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać.

Mięso wymieszać z jajkiem, czosnkiem, posiekaną zieleniną i tartą buł­ką. doprawić do smaku.

Bulion zagotować (najlepiej w dużym płaskim garnku).

Z ma­sy mięsnej formować niewielkie pulpeciki i gotować około 20 minut w bulionie, deli­katnie wyjąć i ostudzić.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.

Do wrzącego bulionu wrzucić nierozmrożoną mieszankę warzy­wną i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Następnie odcedzić, a bulion za­chować i sklarować: białko lekko ubić i po­łączyć z gorącym bulionem, dobrze wy­mieszać i przecedzić.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie.

Pulpety uło­żyć w salaterce razem z mieszanką warzy­wną i zalać tężejącą galaretą.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynaj­mniej na 3-4 godziny.

Przed podaniem wyłożyć na półmisek.

Można przybrać list­kami sałaty lub cykorii.

Podawać z majo­nezem albo sosem tatarskim.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *