Składniki
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- 3 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki
- 1 jajko
- 1 białko
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej łagodnej papryki
- 1/2 opakowania (20-30 dag) mrożonej mieszanki warzywnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szałwia, tymianek, majeranek)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Mięso wymieszać z jajkiem, czosnkiem, posiekaną zieleniną i tartą bułką. doprawić do smaku.
Bulion zagotować (najlepiej w dużym płaskim garnku).
Z masy mięsnej formować niewielkie pulpeciki i gotować około 20 minut w bulionie, delikatnie wyjąć i ostudzić.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.
Do wrzącego bulionu wrzucić nierozmrożoną mieszankę warzywną i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Następnie odcedzić, a bulion zachować i sklarować: białko lekko ubić i połączyć z gorącym bulionem, dobrze wymieszać i przecedzić.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie.
Pulpety ułożyć w salaterce razem z mieszanką warzywną i zalać tężejącą galaretą.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny.
Przed podaniem wyłożyć na półmisek.
Można przybrać listkami sałaty lub cykorii.
Podawać z majonezem albo sosem tatarskim.