Klopsiki wieprzowe po alzacku

Składniki

  • 300 g zmielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g wątroby wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umytą wątrobę zemleć i wymieszać z mięsem.

Wbić jajka.

Dodać drobno pokrajaną i przesmażoną na tłuszczu cebulę, tartą bułkę oraz natkę pietruszki.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z dobrze wyrobionej masy formować małe klopsiki.

Gotować około 30 minut w małej ilości osolonej wody, na bardzo słabym ogniu.

Wywar z gotowania można doprawić śmietaną lub tylko zagęścić mąką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *