Klopsiki cielęce

Składniki

  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 2 łyżki wody lub wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki)
  • pikantny sos pomidorowy (np. keczup)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.

Mięso i dodatki wymieszać, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.

Formować malutkie kuleczki (wielkości orzecha) i smażyć w głębokim tłuszczu.

Dokładnie odsączyć z tłuszczu.

Podawać polane sosem pomidorowym z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i wymieszane­go z odsączoną kukurydzą albo groszkiem z puszki.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *