Składniki
- 40 dag mielonej cielęciny
- 2 łyżki wody lub wytrawnego wina
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki)
- pikantny sos pomidorowy (np. keczup)
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.
Mięso i dodatki wymieszać, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Formować malutkie kuleczki (wielkości orzecha) i smażyć w głębokim tłuszczu.
Dokładnie odsączyć z tłuszczu.
Podawać polane sosem pomidorowym z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i wymieszanego z odsączoną kukurydzą albo groszkiem z puszki.