Klops z bananami

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny lub cielęciny z łopatki
  • 2 jaja
  • ćwierć szklanki mleka
  • czerstwa bułka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 skórka otarta z połowy cytryny
  • 15 dag ryżu
  • 3 cebule
  • łyżka margaryny
  • pół litra wody
  • 2-3 banany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka wiórków kokosowych
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa curry
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Zmielone mięso wyrobić z jajami, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, posiekaną natką, skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i curry.

Posiekaną cebulę usmażyć na margarynie, zalać gotującą się wodą (pół litra), wsypać opłukany ryż, osolić, dusić pod przykryciem 20 minut. Jeśli ryż nie wchłonie całej wody, dokładnie go osączyć, połączyć z masą mięsną, wyrobić. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć curry.

Z mięsa przygotować placek, ułożyć wzdłuż banany, zakryć mięsem, mokrymi dłońmi uformować klops. Włożyć go do foremki wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu obficie posypać bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Piec 60 minut.

Podawać gorący razem z surówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *