Składniki
- 50 dag wieprzowiny lub cielęciny z łopatki
- 2 jaja
- ćwierć szklanki mleka
- czerstwa bułka
- sok z połówki cytryny
- 1 skórka otarta z połowy cytryny
- 15 dag ryżu
- 3 cebule
- łyżka margaryny
- pół litra wody
- 2-3 banany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka wiórków kokosowych
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- pęczek natki pietruszki
- przyprawa curry
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Zmielone mięso wyrobić z jajami, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, posiekaną natką, skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i curry.
Posiekaną cebulę usmażyć na margarynie, zalać gotującą się wodą (pół litra), wsypać opłukany ryż, osolić, dusić pod przykryciem 20 minut. Jeśli ryż nie wchłonie całej wody, dokładnie go osączyć, połączyć z masą mięsną, wyrobić. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć curry.
Z mięsa przygotować placek, ułożyć wzdłuż banany, zakryć mięsem, mokrymi dłońmi uformować klops. Włożyć go do foremki wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu obficie posypać bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Piec 60 minut.
Podawać gorący razem z surówkami.