Kiełbasa w cieście drożdżowym

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • jajko do smarowania

Nadzienie:

  • 600 g białej kiełbasy
  • pęczek włoszczyzny

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z cukrem, ciepłym mlekiem i 50 g mąki. Gdy rozczyn podrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jajka i sól, zagnieść i lekko wyrobić ciasto. Dodać miękkie masło i wyrobić na jednolitą masę. Postawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Włoszczyznę oczyścić, opłukać i ugotować w 750 ml wody. Wywar ostudzić. Kiełbasę przewiązać nitką w ten sposób, aby powstały dwa kawałki jednakowej długości. Skórkę nakłuć gęsto widelcem. Włożyć do wywaru, podgrzać do temp. 85°C i utrzymywać w tej temperaturze przez 20 minut, po czym wyjąć, ostudzić i zdjąć skórkę. Oba kawałki zawinąć w folię aluminiową i mocno ochłodzić.

Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,7 cm. Kiełbasę posmarować białkiem i obtoczyć w mące, ciasto przekroić na 2 prostokąty takiej wielkości, aby w każdy można było zawinąć jeden kawałek kiełbasy. Posmarować je białkiem, ułożyć na nich kiełbasę, brzegi i końce ciasta skleić.

Ciasto powinno szczelnie okrywać kiełbasę. Powierzchnię obu bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i od razu wstawić do nagrzanego do temp. 210°C piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze 35 minut.

1 Comment

  1. tobo55

    Ciekawe danie, muszę je zrobić. Lubię i kiełbasę i ciasto drożdżowe, a to jest dość ciekawe połączenie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *