Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- 5 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 40 g masła
- jajko do smarowania
Nadzienie:
- 600 g białej kiełbasy
- pęczek włoszczyzny
Przygotowanie
Drożdże rozrobić z cukrem, ciepłym mlekiem i 50 g mąki. Gdy rozczyn podrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jajka i sól, zagnieść i lekko wyrobić ciasto. Dodać miękkie masło i wyrobić na jednolitą masę. Postawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Włoszczyznę oczyścić, opłukać i ugotować w 750 ml wody. Wywar ostudzić. Kiełbasę przewiązać nitką w ten sposób, aby powstały dwa kawałki jednakowej długości. Skórkę nakłuć gęsto widelcem. Włożyć do wywaru, podgrzać do temp. 85°C i utrzymywać w tej temperaturze przez 20 minut, po czym wyjąć, ostudzić i zdjąć skórkę. Oba kawałki zawinąć w folię aluminiową i mocno ochłodzić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,7 cm. Kiełbasę posmarować białkiem i obtoczyć w mące, ciasto przekroić na 2 prostokąty takiej wielkości, aby w każdy można było zawinąć jeden kawałek kiełbasy. Posmarować je białkiem, ułożyć na nich kiełbasę, brzegi i końce ciasta skleić.
Ciasto powinno szczelnie okrywać kiełbasę. Powierzchnię obu bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i od razu wstawić do nagrzanego do temp. 210°C piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze 35 minut.
Ciekawe danie, muszę je zrobić. Lubię i kiełbasę i ciasto drożdżowe, a to jest dość ciekawe połączenie.