Kasza gryczana po wiejsku

Składniki

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 500 ml wywaru z mięsa
  • 30 dkg ziemniaków
  • 8 dkg cebuli
  • 20 dkg jabłek
  • 20 dkg słoniny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Przygotowanie

Kaszę przygotować jak kaszę gryczaną na sypko.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować pod przykryciem, odcedzić i odparować.

Jabłka umyć, obrać, pokrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki.

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem ze słoniną.

Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku.

Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć kaszę, wyrównać powierzchnię i zapiec.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *