Składniki
- 20 dkg kaszy gryczanej
- 500 ml wywaru z mięsa
- 30 dkg ziemniaków
- 8 dkg cebuli
- 20 dkg jabłek
- 20 dkg słoniny
- sól
- pieprz
- majeranek
- tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Przygotowanie
Kaszę przygotować jak kaszę gryczaną na sypko.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować pod przykryciem, odcedzić i odparować.
Jabłka umyć, obrać, pokrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem ze słoniną.
Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć kaszę, wyrównać powierzchnię i zapiec.