Kasza gryczana po staropolsku

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki miodu pitnego
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kaszę wsypać do garnka, posolić i zalać wodą tak by było jej około pół centymetra nad kaszą.

Gotować pod przykryciem.

Kiedy woda odparuje zakręcić gaz, a kasza „dochodzi pod przykryciem”.

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i również podsmażyć.

Następnie dodać je do kaszy oraz wlać pół szklanki miodu pitnego, posłodzić (około 3 łyżeczek), dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu.

Kasza powinna mieć słodkawy smak, jeśli jest sucha można dodać odrobinę oleju.

1 Comment

  1. qubisss

    Dość dobre danie, wypróbowałem ten przepis i jestem pozytywnie zaskoczony bo spodziewałem się czegoś gorszego ponieważ nie przepadam za kaszą gryczaną.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *