Kartacze

Składniki

  • 30 dag wołowiny
  • 30 dag wieprzowiny
  • 10 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 3 kg ziemniaków
  • 5 dag boczku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę razem z jedną cebulą. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i solą, starannie wyrobić na gładką masę. Ziemniaki umyć, obrać, 1/3 ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć. Uzyskaną masę połączyć z ugotowanymi ziemniakami, posolić, dobrze wymieszać, a następnie formować okrągłe placki o średnicy 10 cm. Układać na nich farsz mięsny, zalepiać jak pierogi, nadając im eliptyczny kształt. Wrzucać do dużej ilości rżącej osolonej wody. Gotować 25-30 min, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką, aby kartacze wypłynęły na wierzch. Boczek usmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą polać kartacze wyjęte z wody.

 Kartacze
Kartacze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *