Składniki
- 30 dag wołowiny
- 30 dag wieprzowiny
- 10 dag słoniny
- 2 cebule
- 3 kg ziemniaków
- 5 dag boczku
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę razem z jedną cebulą. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i solą, starannie wyrobić na gładką masę. Ziemniaki umyć, obrać, 1/3 ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć. Uzyskaną masę połączyć z ugotowanymi ziemniakami, posolić, dobrze wymieszać, a następnie formować okrągłe placki o średnicy 10 cm. Układać na nich farsz mięsny, zalepiać jak pierogi, nadając im eliptyczny kształt. Wrzucać do dużej ilości rżącej osolonej wody. Gotować 25-30 min, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką, aby kartacze wypłynęły na wierzch. Boczek usmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą polać kartacze wyjęte z wody.
Kartacze