Składniki
- 1 kg karkówki bez kości
- 70 dag pieczarek
- 4 średnie cebule
- 400 ml słodkiej śmietany 30-36%
- 3 łyżeczki przyprawy do grilla
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5-1 cm.
Obsypać przyprawą do grilla i odstawić na 15 minut.
Umyte pieczarki i obrane cebule pokroić na pół plastry.
Karkówkę obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek i połowę cebuli.
Posypać ziołami.
Położyć warstwę karkówki, wycisnąć 2 ząbki czosnku i posypać ziołami.
Czynność powtórzyć.
Na wierzchu ułożyć pieczarki i zalać wszystko śmietaną.
Piec w temp. 170°C przez około 1,5 godziny.
Lekko dociskać pieczarki, aby były pokryte śmietaną.