Karkówka zapiekana w śmietanie

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 70 dag pieczarek
  • 4 średnie cebule
  • 400 ml słodkiej śmietany 30-36%
  • 3 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5-1 cm.

Obsypać przyprawą do grilla i odstawić na 15 minut.

Umyte pieczarki i obrane cebule pokroić na pół plastry.

Karkówkę obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek i połowę cebuli.

Posypać ziołami.

Położyć warstwę karkówki, wycisnąć 2 ząbki czosnku i posypać ziołami.

Czynność powtórzyć.

Na wierzchu ułożyć pieczarki i zalać wszystko śmietaną.

Piec w temp. 170°C przez około 1,5 godziny.

Lekko dociskać pieczarki, aby były pokryte śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *