Składniki
- 1 główka młodej kapusty włoskiej
- 25 dag grubej kiełbasy (szynkowa, mortadela, szynka, mielonka) pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
- 1 mały serek topiony lub garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek, kaszkawał lub wiórki różnych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 1 szklanka mleka
- garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
- sól
Przygotowanie
Kapustę oczyścić i przekroić na 4 części.
Zalać gorącym rosołem tak, aby płyn zaledwie przykrywał kapustę i gotować na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut, lekko ostudzić.
Między listki kapusty włożyć plasterki wędliny, ponownie zagotować na małym ogniu i dusić jeszcze 10 minut – płyn powinien niemal całkowicie wyparować.
Przygotować zasmażkę: tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę, rozprowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać serek i wymieszać na jednolity krem.
Gorącym sosem polać porcje kapusty.
Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami.