Kapusta po grodzisku

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty włoskiej
  • 25 dag grubej kiełbasy (szynkowa, mortadela, szynka, mielonka) pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
  • 1 mały serek topiony lub garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek, kaszkawał lub wiórki różnych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
  • sól

Przygotowanie

Kapustę oczyścić i przekroić na 4 części.

Zalać gorącym rosołem tak, aby płyn zaledwie przykrywał kapustę i gotować na małym ogniu bez przykrycia około 20 mi­nut, lekko ostudzić.

Między listki kapusty włożyć plasterki wędliny, ponownie zago­tować na małym ogniu i dusić jeszcze 10 minut – płyn powinien niemal całkowicie wyparować.

Przygotować zasmażkę: tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę, rozprowa­dzić zimnym mlekiem, podgrzewać, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, dodać serek i wymieszać na jed­nolity krem.

Gorącym sosem polać porcje kapusty.

Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *