Składniki
- 1 duża kapusta biała lub włoska
- 25 dag mielonego mięsa indyczego lub paczka proteiny sojowej namoczonej w grzybowym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętej
- 15 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 20 dag ryżu (2 torebki)
- 1-2 spore kolorowe papryki
- 2 cebule
- 3-4 gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- małe opakowanie przecieru pomidorowego lub mała puszka pomidorów w zalewie
- kostka rosołowa o smaku grzybowym
- masło lub olej
- posiekana natka pietruszki lub selera
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb.
Włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku lub ugotować na parze – tak, żeby liście zmiękły, ale się nie rozgotowały.
Główny, wypukły nerw liścia lekko rozbić trzonkiem noża.
Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki i odcedzić.
Wymieszać z 2 łyżkami masła lub 3 łyżkami oleju.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić bez rumienienia na tłuszczu.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i drobno pokrojoną paprykę oraz posiekane łodygi selera.
Gdy zmiękną dodać mięso lub proteinę i smażyć na małym ogniu, stale mieszając, aż masa nieco zgęstnieje.
Wymieszać z ostudzonym ryżem, jajkiem i posiekaną natką, doprawić do smaku.
Naczynie do zapiekania lub żeliwny kociołek wyłożyć plasterkami boczku.
Na nich ułożyć liście kapusty, tak aby zakrywały całe dno.
Na liściach układać łyżką niewielkie porcje nadzienia, przykrywać liśćmi i plasterkami boczku i tak przekładać aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta i plasterki boczku.
Czosnek drobno posiekać i udusić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować, mieszając.
Zalać kapustę, szczelnie przykryć (do tego można wykorzystać folię spożywczą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na 45-60 minut albo zakopać w popiele ogniska.