Kapusta biwakowa

Składniki

  • 1 duża kapusta biała lub włoska
  • 25 dag mielonego mięsa indyczego lub paczka proteiny sojowej namoczonej w grzybowym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętej
  • 15 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 20 dag ryżu (2 torebki)
  • 1-2 spore kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie przecieru pomidorowego lub mała puszka pomidorów w zalewie
  • kostka rosołowa o smaku grzybowym
  • masło lub olej
  • posiekana natka pietruszki lub selera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liś­cie i wyciąć głąb.

Włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku lub ugotować na parze – tak, żeby liście zmięk­ły, ale się nie rozgotowały.

Główny, wypuk­ły nerw liścia lekko rozbić trzonkiem noża.

Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki i odcedzić.

Wymieszać z 2 ły­żkami masła lub 3 łyżkami oleju.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić bez rumienienia na tłuszczu.

Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i drobno pokrojoną paprykę oraz posiekane łodygi selera.

Gdy zmiękną dodać mięso lub proteinę i smażyć na ma­łym ogniu, stale mieszając, aż masa nieco zgęstnieje.

Wymieszać z ostudzonym ry­żem, jajkiem i posiekaną natką, doprawić do smaku.

Naczynie do zapiekania lub że­liwny kociołek wyłożyć plasterkami bocz­ku.

Na nich ułożyć liście kapusty, tak aby zakrywały całe dno.

Na liściach układać łyżką niewielkie porcje nadzienia, przykry­wać liśćmi i plasterkami boczku i tak prze­kładać aż do wyczerpania składników.

Ostatnią warstwą powinna być kapusta i plasterki boczku.

Czosnek drobno posie­kać i udusić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować, mieszając.

Zalać kapustę, szczelnie przykryć (do tego można wykorzystać folię spożywczą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na 45-60 minut albo zakopać w popiele ogniska.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *