Kalmary w śmietanie

Składniki

  • 1 kg tuszek kalmarów
  • 50 dag pieczarek lub kapeluszy świeżych, leśnych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • szklanka rosołu (może być z koncentratu)
  • łyżka mąki
  • sól
  • przyprawa prowansalska
  • czubata łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
  • pieprz cayenne lub chili

Przygotowanie

Wypłukane tuszki gotujemy przez 30 min w wodzie z solą, odstawiamy do przechłodzenia. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki lub świeże, leśne grzyby i drobno posiekany, ale niezmiażdżony czosnek, całość zasmażamy, często mieszając, przez kilka minut. Gdy 1/2 soku puszczonego przez pieczarki wyparuje, wlewamy rosół, dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy raz jeszcze i, gdy trzeba, doprawiamy. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w cienkie krążki lub w paseczki kalmary. Potrawę trzymamy przez kilka minut (pod przykryciem) na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy z ziemniakami puree lub z ziemniakami z wody, obficie posypanymi zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *