Kaczka z wiśniami

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 10-12 listków szałwii
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

Liście szałwii włożyć do rondla, wlać wodę i zagotować.

Zmniejszyć ogień, gotować 6-7 minut.

Zdjąć z ognia, wyrzucić listki, a wywar ostudzić.

Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Zrobić glazurę: w rondlu wymieszać wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy.

Szybko zagotować, pozostawić na ogniu przez 7-8 minut, aby zredukować do objętości około 2/3 szklanki.

Odlać 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostawić w rondlu.

Rozgrzać piekarnik do 210°C.

Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do dołu.

Piec pół godziny, odlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę i piec jeszcze pół godziny.

Ponownie odlać tłuszcz, kaczkę posmarować miodową glazurą, piec kolejne 15 minut.

Następnie odwrócić kaczkę, tak aby ponownie znalazła się piersią do dołu, posmarować glazurą z drugiej strony, piec15 minut.

Potem jeszcze dwa razy odwrócić kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut.

W sumie kaczka powinna się piec 2 godziny.

Upieczonego ptaka wyjąć z piekarnika i odłożyć na 10 minut, zanim pokroi się na porcje.

Odtłuścić sos, który wypłynął z kaczki, dodać do niego glazurę z miseczki, wymieszać z wiśniami (i sokiem, który puściły).

Przyprawić cynamonem, zagotować, pozostawić na ogniu 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć (ewentualnie zagęścić sos odrobiną mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie).

Kaczkę polać sosem wiśniowym i podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *