Kaczka z wątróbką

Składniki

  • 2-kg kaczka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 3 jajka
  • 12 dag margaryny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 dag przyprawy do drobiu
  • posiekana cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka i udka, uważając, aby nie naciąć skóry. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę.

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.

Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Oprószamy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 °C. Po godzinie odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu. Pieczemy godzinę, co 15 minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *