Składniki
- 2-kg kaczka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag mielonego mięsa
- 3 jajka
- 12 dag margaryny
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 4 dag przyprawy do drobiu
- posiekana cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka i udka, uważając, aby nie naciąć skóry. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę.
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Oprószamy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 °C. Po godzinie odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu. Pieczemy godzinę, co 15 minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem.