Kaczka z sosem borówkowym

Składniki

  • 60 dag piersi z kaczki
  • 5 dag borówek ze słoika
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • 15 dag grysiku kukurydzianego
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag parmezanu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 ml rosołu
  • mąka ziemniaczana
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zagotować 250 ml wody z mlekiem i masłem.

Wsypać grysik, wymieszać mikserem i podgrzewać przez 4 minuty na małym ogniu.

Orzechy włoskie posiekać.

Dodać starty parmezan, żółtko, orzechy i rozmaryn.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

Z przygotowanej masy uformować okrągłe kluski.

Mięso umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem.

Przełożyć na suchą zimną patelnię warstwą tłuszczu do spodu, smażyć 10 minut na małym ogniu.

Odwrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 8 minut w temp. 200°C.

Rosół zagotować, dodać borówki i gotować 5 minut.

Około pół łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos i zagotować.

Mięso wyjąć z pieca, wywar z pieczenia dodać do sosu borówkowego, przyprawić solą i pieprzem.

Kluski usmażyć na oliwie, podawać z mięsem i sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *