Składniki
- 60 dag piersi z kaczki
- 5 dag borówek ze słoika
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- 15 dag grysiku kukurydzianego
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag parmezanu
- 1 żółtko
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 400 ml rosołu
- mąka ziemniaczana
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zagotować 250 ml wody z mlekiem i masłem.
Wsypać grysik, wymieszać mikserem i podgrzewać przez 4 minuty na małym ogniu.
Orzechy włoskie posiekać.
Dodać starty parmezan, żółtko, orzechy i rozmaryn.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Z przygotowanej masy uformować okrągłe kluski.
Mięso umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem.
Przełożyć na suchą zimną patelnię warstwą tłuszczu do spodu, smażyć 10 minut na małym ogniu.
Odwrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 8 minut w temp. 200°C.
Rosół zagotować, dodać borówki i gotować 5 minut.
Około pół łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos i zagotować.
Mięso wyjąć z pieca, wywar z pieczenia dodać do sosu borówkowego, przyprawić solą i pieprzem.
Kluski usmażyć na oliwie, podawać z mięsem i sosem.