Składniki
- 1 kaczka
- 50 dag moreli
- 1 szklanka wytrawnego wina
- 1/2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cytryna
- 1 łyżka rozmarynu
- przyprawa warzywna
- szczypta goździków
- szczypta soli
- ćwiartka kostki masła
Przygotowanie
Kaczkę po umyciu i podzieleniu na 4 części natrzeć sokiem z cytryny, zmielonymi goździkami i przyprawą warzywną.
Następnie owinąć kaczkę w folię śniadaniową i odstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu obsmażyć ćwiartki na patelni, tak, aby się zarumieniły (w razie potrzeby podlać szklanką wody).
Dodać rozmaryn.
W tej postaci dusić mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie.
Morele obrać ze skórki (dla ułatwienia sparzyć wrzątkiem).
Usunąć pestki i pokroić w kostkę.
W rondelku zagotować wino.
Wrzucić do niego morele i zdjąć z ognia.
Morele odcedzić, a pozostałym winem zalać kaczkę i tak dusić ją jeszcze przez około 10 minut.
Kaczkę zdjąć z ognia, a sos zagęścić mąką, wedle uznania.
Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Gotową kaczkę podawać z przygotowanym sosem i morelami, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.