Kaczka z morelami

Składniki

  • 1 kaczka
  • 50 dag moreli
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka rozmarynu
  • przyprawa warzywna
  • szczypta goździków
  • szczypta soli
  • ćwiartka kostki masła

Przygotowanie

Kaczkę po umyciu i podzieleniu na 4 części natrzeć sokiem z cytryny, zmielonymi goździkami i przyprawą warzywną.

Następnie owinąć kaczkę w folię śniadaniową i odstawić na godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu obsmażyć ćwiartki na patelni, tak, aby się zarumieniły (w razie potrzeby podlać szklanką wody).

Dodać rozmaryn.

W tej postaci dusić mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie.

Morele obrać ze skórki (dla ułatwienia sparzyć wrzątkiem).

Usunąć pestki i pokroić w kostkę.

W rondelku zagotować wino.

Wrzucić do niego morele i zdjąć z ognia.

Morele odcedzić, a pozostałym winem zalać kaczkę i tak dusić ją jeszcze przez około 10 minut.

Kaczkę zdjąć z ognia, a sos zagęścić mąką, wedle uznania.

Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.

Gotową kaczkę podawać z przygotowanym sosem i morelami, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *