Kaczka z jabłkami

Składniki

  • 1 kaczka lub filety z piersi kurczaka
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żurawin lub borówek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do blachy

Przygotowanie

Kaczkę umyć i osuszyć.

Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć mięso, posypać majerankiem i odstawić na 2 godziny.

Blachę posmarować olejem, ułożyć kaczkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, piec około 1 godzinę.

Kiedy skórka lekko się zrumieni, wystawić, obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *