Składniki
- kaczka
- łyżka oleju
- liść laurowy
- pół łyżeczki rozmarynu
- puszka ananasów w syropie
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki białego wina deserowego
- szczypta imbiru
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaczkę opalić nad ogniem, umyć, osuszyć. Natrzeć skórę oraz wnętrze solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem, w środku umieścić pokruszony liść laurowy. Pozostawić kaczkę na 2 godziny w chłodnym miejscu.
W brytfannie rozgrzać olej, ułożyć kaczkę piersią do góry, nasmarować 4 łyżkami syropu z ananasa, obłożyć osączonymi plastrami (2 plastry zachować), posypać kaczkę rozkruszonym rozmarynem.
Wstawić kaczkę do piekarnika, piec 1,5 godz. w 200 stopniach, polewając często sosem z pieczenia.
Wyjąć kaczkę, nakryć folią aluminiową na 10 minut. Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, zmiksowane 2 krążki ananasa, wino, resztę syropu ananasowego, wymieszać, zagotować.
Zagęścić sos mąką rozrobioną małą ilością wody. Kaczkę wyłożyć na półmisek, obłożyć krążkami ananasa, polać obficie sosem.