Kaczka z ananasem

Składniki

  • kaczka
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • puszka ananasów w syropie
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki białego wina deserowego
  • szczypta imbiru
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaczkę opalić nad ogniem, umyć, osuszyć. Natrzeć skórę oraz wnętrze solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem, w środku umieścić pokruszony liść laurowy. Pozostawić kaczkę na 2 godziny w chłodnym miejscu.

W brytfannie rozgrzać olej, ułożyć kaczkę piersią do góry, nasmarować 4 łyżkami syropu z ananasa, obłożyć osączonymi plastrami (2 plastry zachować), posypać kaczkę rozkruszonym rozmarynem.

Wstawić kaczkę do piekarnika, piec 1,5 godz. w 200 stopniach, polewając często sosem z pieczenia.

Wyjąć kaczkę, nakryć folią aluminiową na 10 minut. Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, zmiksowane 2 krążki ananasa, wino, resztę syropu ananasowego, wymieszać, zagotować.

Zagęścić sos mąką rozrobioną małą ilością wody. Kaczkę wyłożyć na półmisek, obłożyć krążkami ananasa, polać obficie sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *