Kaczka w pomarańczach

Składniki

  • kaczka o wadze 2,5-3 kg
  • 6 jabłek pokrojonych na ćwiartki
  • 5 pomarańczy
  • łyżeczka masła
  • łyżka dżemu pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki cukru
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub sherry

Przygotowanie

Przygotować nadzienie: jabłka poddusić na maśle, wymieszać z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzeć od środka i na ze-wnątrz solą i pieprzem, napełnić jabłkami. Zszyć otwór w tuszce, ułożyć kaczkę w brytfannie piersią do dołu. Polać szklanką wrzątku, włożyć na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewać tuszkę wypływającym z niej sosem.

Przygotować sos: kostkami cukru pocierać o skórkę pomarańczy tak długo, aż zrobią się żółte. Przełożyć cukier na gorącą patelnię i skarmelizować. Wlać ocet winny, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok z cytryny.

Następnie kaczkę wyjąć z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrobać i rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do sosu pomarańczowego. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obrać dwie pomarańcze, dokładnie usunąć wewnętrzną białą skórkę, powycinać fileciki spomiędzy błonek i dodać je do sosu.

Kaczkę przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami pomarańczy. Sos podawać w sosjerce.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *