Składniki
- kaczka o wadze 2,5-3 kg
- 6 jabłek pokrojonych na ćwiartki
- 5 pomarańczy
- łyżeczka masła
- łyżka dżemu pomarańczowego
- sok z 1 cytryny
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- sól
- pieprz
- 2 kostki cukru
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub sherry
Przygotowanie
Przygotować nadzienie: jabłka poddusić na maśle, wymieszać z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzeć od środka i na ze-wnątrz solą i pieprzem, napełnić jabłkami. Zszyć otwór w tuszce, ułożyć kaczkę w brytfannie piersią do dołu. Polać szklanką wrzątku, włożyć na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewać tuszkę wypływającym z niej sosem.
Przygotować sos: kostkami cukru pocierać o skórkę pomarańczy tak długo, aż zrobią się żółte. Przełożyć cukier na gorącą patelnię i skarmelizować. Wlać ocet winny, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok z cytryny.
Następnie kaczkę wyjąć z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrobać i rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do sosu pomarańczowego. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obrać dwie pomarańcze, dokładnie usunąć wewnętrzną białą skórkę, powycinać fileciki spomiędzy błonek i dodać je do sosu.
Kaczkę przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami pomarańczy. Sos podawać w sosjerce.