Kaczka w piwie

Składniki

  • kaczka o wadze 2 kg
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 1 1/2 łyżki czystej wódki
  • 1/2 łyżeczki glutasoli, „Vegety” lub „Jarzynki”
  • 1 mała cebula dymka
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka.

Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.

Zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz.

Zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu 1 godzinę.

Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski.

Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę.

Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć.

Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godziny.

Podawać potrawę na gorąco, najlepiej z ryżem lub makaronem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *