Składniki
- kaczka o wadze 2 kg
- 2 szklanki jasnego piwa
- 1 1/2 łyżki czystej wódki
- 1/2 łyżeczki glutasoli, „Vegety” lub „Jarzynki”
- 1 mała cebula dymka
- 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka.
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.
Zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu 1 godzinę.
Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski.
Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę.
Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć.
Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godziny.
Podawać potrawę na gorąco, najlepiej z ryżem lub makaronem.