Kaczka w maladze

Składniki

  • 1 mięsna, młoda kaczka (2-2,2 kg)
  • 1 szklanka malagi lub innego czerwonego, półsłodkiego wina
  • podroby z kaczki
  • 3 płaskie łyżki mielonej żelatyny
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • owoce (świeże lub z kompotu)
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Wymytą, wytartą do sucha, oproszoną przyprawami kaczkę odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.

Przełożyć do brytfanny, lekko posmarować tłuszczem i piec, uważając, by była równomiernie zrumieniona.

Z podrobów, włoszczyzny i przypraw ugotować smak na galaretę, dając tyle wody, by po ugotowaniu pozostały 3 szklanki wywaru.

Gorący odcedzić, połączyć z malagą i wcześniej namoczoną, rozpuszczoną na parze żelatyną.

Całość lekko podgrzać, nie dopusz­czając do zagotowania i, gdy trzeba, doprawić do smaku.

Na głębokim półmisku ułożyć porcje pozbawionej kości kaczki (zrumienioną skórą na wierzch), otoczyć każdą porcję owocami, zalać galaretą, wstawić do lodówki (nawet na kilka godzin).

Przed podaniem przybrać półmisek świeżymi listkami melisy.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *