Składniki
- 1 średnia kaczka
- 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 6 sporych kwaskowatych jabłek (np. renety)
- 1 kg czerwonej kapusty
- sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
- 5 goździków
- 3 łyżki suszonego majeranku
- sól
Przygotowanie
Dzień wcześniej umyć kaczkę, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą oraz majerankiem. Cztery jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Kaczkę nadziać jabłkami i zaszyć bawełnianą nicią lub dokładnie spiąć wykałaczkami.
Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kaczkę wyjąć, zdjąć folię i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie. Szklankę wina mocno podgrzać (nie zagotować), polać kaczkę i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C). Piec do miękkości (zazwyczaj około godziny), podlewając tworzącym się sosem.
Kapustę oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Podlać czerwonym winem i gotować na niewielkim ogniu (można podłożyć płytkę), dopóki kapusta nie zmięknie. Pozostałe jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno poszatkować.
Dodać do kapusty razem z sokiem z cytryny i goździkami (można dodać też trochę sosu z kaczki), doprawić do smaku i dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu.
Na półmisku ułożyć kapustę, na wierzchu położyć porcje kaczki. Otoczyć pieczonymi ziemniakami.