Kaczka po rzeszowsku

Składniki

  • 1 średnia kaczka
  • 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 6 sporych kwaskowatych jabłek (np. renety)
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 5 goździków
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • sól

Przygotowanie

Dzień wcześniej umyć kaczkę, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą oraz majerankiem. Cztery jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na óse­mki. Kaczkę nadziać jabłkami i zaszyć bawełnianą nicią lub dokładnie spiąć wy­kałaczkami.

Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kaczkę wyjąć, zdjąć folię i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie. Szklankę wina mocno podgrzać (nie zagotować), po­lać kaczkę i wstawić do nagrzanego piekar­nika (180-200°C). Piec do miękkości (za­zwyczaj około godziny), podlewając two­rzącym się sosem.

Kapustę oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Podlać czer­wonym winem i gotować na niewielkim ogniu (można podłożyć płytkę), dopóki kapusta nie zmięknie. Pozostałe jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno poszatkować.

Dodać do kapusty razem z sokiem z cytryny i goździkami (można dodać też trochę sosu z kaczki), doprawić do smaku i dusić jeszcze 15 minut na ma­łym ogniu.

Na półmisku ułożyć kapustę, na wierzchu położyć porcje kaczki. Oto­czyć pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *