Kaczka po pekińsku

Składniki

  • tuszka kaczki (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • mały kieliszek wódki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • po szczypcie anyżku, imbiru, goździków, nasion kopru
  • ogórek wąż
  • 4 dymki
  • sól

Przygotowanie

Sos sojowy, miód, ocet, olej, mąkę ziemniaczaną i wódkę utrzeć z przyprawami na gładką masę. Umytą i osuszoną tuszkę obłożyć tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. W czasie pieczenia często polewać tworzącym się sosem. Miękką kaczkę wyjąć i podzielić na porcje. Ogórek obrać, pokroić w cienkie paseczki. Dymkę umyć i podzielić na ćwiartki. W sosie powstałym w czasie pieczenia obsmażyć ogórek i dymkę. Udekorować nimi półmisek z kaczką.

Oryginalny przepis na kaczkę po pekińsku jest bardzo skomplikowany i wymaga składników u nas niedostępnych. Przepis podany wyżej stosowany jest jednak w renomowanych restauracjach na całym świecie. Także w restauracjach pekińskich.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *